Εργαστήριο Υπολογιστών. Τάξη Ε, ΣΤ
Φύλλο Εργασίας : Δημιουργία αφίσας στον υπολογιστή...

Βασικοί Στόχοι.

  • Να συνδεθούμε και να χρησιμοποιήσουμε web2 εφαρμογές.
  • Να συνδυάσουμε εικόνες και άλλα γραφικά για την παρουσίαση μηνυμάτων.
  • Να επικοινωνήσουμε σωστούς τρόπους αντίδρασης στο διαδίκτυο.
                                      
             president 

Πληροφορίες.

Κάθε χρόνο η 8η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο (Safe Internet Day). Το νόημα αυτής της επετείου είναι ότι όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το internet ως ένα θετικό εργαλείο που βελτιώνει την ζωή μας, γνωρίζοντας τις αρνητικές πλευρές του και έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις για να τις αποφύγουμε.

Θέλοντας λοιπόν να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα και σε άλλα παιδιά και να τα παροτρύνουμε να μάθουν να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο, αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε μια αφίσα στον υπολογιστή η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και στην είσοδο του σχολείου μας.

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες στο internet με online εφαρμογές που λειτουργούν σαν εργαλεία για να δημιουργούμε έγγραφα, αφίσες, ζωγραφιές κλπ. Οι εφαρμογές αυτές ονομάζονται web2 εφαρμογές ή εργαλεία, γιατί μας παρέχονται από το internet. Τις περισσότερες φορές πρέπει να πληρώσουμε για να τις χρησιμοποιήσουμε, αλλά πολλές από αυτές είναι και δωρεάν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό, δηλαδή να κάνουμε εγγραφή, στην ιστοσελίδα που περιέχει την εφαρμογή που θέλουμε. Για την δημιουργία του λογαριασμού σίγουρα θα χρειαστεί να δηλώσουμε την διεύθυνση email μας, όνομα χρήστη (user name) και να ορίσουμε κάποιο κωδικό (password) που δεν πρέπει να τον λέμε "δεξιά και αριστερά...".

Έτσι λοιπόν, για την δημιουργία της αφίσας, θα χρησιμοποιήσουμε μια ιστοσελίδα
με αντίστοιχη εφαρμογή που λέγεται Canva.com, είναι δωρεάν και θα την βρείτε εδώ:
 
canva2.jpg

Πιο κάτω βλέπετε την εικόνα της αρχικής σελίδας. Όπως είπαμε πριν, για να ξεκινήσετε θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό πατώντας το κουμπάκι "Εγγραφή" επάνω δεξιά.
canva1

Όπως βλέπετε, μπορείτε εκτός από αφίσα να δημιουργήσετε: παρουσίαση, video, κολάζ φωτογραφιών και άλλα πολλά.
Αφού λοιπόν δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας και πατήσετε "Σύνδεση", επιλέξτε "Αφίσα" και ξεκινήστε να φτιάχνετε την αφίσα σας από την αρχή ή επιλέξτε ένα "Πρότυπο" από τις κατηγορίες που παρουσιάζονται στην αριστερή στήλη (βλέπετε την πιο κάτω εικόνα). Έχετε υπόψη ότι από την επιλογή "Αποστολές" στην αριστερή στήλη μπορείτε να ανεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε στην αφίσα, δικές σας φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφιές, Logo κλπ.
canvas info1

Επίσης δείτε στην εικόνα πιο κάτω πως:

  • μπορείτε να εισάγετε διάφορα εικονίδια στην αφίσα ανάλογα με το σενάριό σας με την επιλογή "Στοιχεία",
  • να ορίσετε χρώμα φόντου,
  • να γράψετε κείμενο,
  • να την κατεβάσετε και να την αποθηκεύσετε όταν τελειώσετε.

canvas info2,

Παραδείγματα:
Όταν δημιουργούμε μια αφίσα δεν το παρακάνουμε με τα χρώματα και τα στοιχεία που εισάγουμε (εικόνες, σχέδια, σκίτσα, logo κλπ.) και φροντίζουμε να γίνεται εύκολα κατανοητό το μήνυμά της. Δείτε πιο κάτω μερικές αφίσες σχετικές με την ασφάλεια στο διαδίκτυο από το site https://saferinternet4kids.gr οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περσινή  επέτειο SID 2021.
αφίσα για μεγάλα παιδιά δημοτικου 2 scaled     αφίσα για μεγάλα παιδιά δημοτικου 3 scaled     αφίσα για μεγάλα παιδιά δημοτικου scaled

Καλή διασκέδαση... have fun