Εργαστήριο Υπολογιστών. Τάξη Δ
Φύλλο Εργασίας : Οι λειτουργίες του διαδικτύου.

Βασικοί Στόχοι.

  1. Να καταγράψουμε τις υπηρεσίες που μας προσφέρει το διαδίκτυο.
  2. Να δημιουργήσουμε έναν εννοιολογικό χάρτη.
  3. Να καταγράψουμε το διαδίκτυο σαν ένα σύγχρονο εργαλείο με το οποίο πραγματοποιούμε πολλών ειδών εργασίες.

Πληροφορίες.

 Το διαδίκτυο ή internet είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο από υπολογιστές στο οποίο μπορούμε να συνδεθούμε μέσω του τηλεφωνικού δικτύου. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τον υπολογιστή μας και μια συσκευή που ονομάζεται router η οποία συνδέεται στην πρίζα του τηλεφώνου. Βέβαια, πρέπει να διαθέτουμε και σύνδεση με κάποια εταιρία που παρέχει internet. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία θα μας έχει δώσει κωδικούς για να συνδεόμαστε και ότι θα πληρώνουμε γι' αυτό κάποιο λογαριασμό. 
internet connection cinternet connection c wireless
Αφού λοιπόν συνδεθούμε στο διαδίκτυο μπορούμε να κάνουμε σε αυτό διάφορες λειτουργίες όπως :

  • Ενημέρωση.
    Μπορούμε να ανοίξουμε και να διαβάσουμε ειδήσεις ή πληροφορίες από ιστοσελίδες. 
    Υπάρχουν εκατομμύρια ιστοσελίδες με πληροφορίες οι οποίες διαρκώς ενημερώνονται. Πλέον είναι πολύ δύσκολο να μην βρεις κάποια πληροφορία που ψάχνεις στο internet. Μάλιστα επειδή είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τις διευθύνσεις όλων των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, υπάρχουν κάποιες σελίδες (google, yahoo, msn κλπ.) στις οποίες γράφουμε μια φράση για την οποία θέλουμε πληροφορίες και μας βρίσκει ιστοσελίδες με σχετικές πληροφορίες. Αυτές λέγονται "μηχανές αναζήτησης".
    google1
  • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
    Μπορούμε να στείλουμε μηνύματα σε άλλους χρήστες σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Τα μηνύματα αυτά ονομάζονται e-mails και μπορούν να περιέχουν εικόνες, video και άλλα αρχεία με εργασίες ή προγράμματα. Για να στείλουμε αλλά και για να λάβουμε e-mails πρέπει να έχουμε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διεύθυνση η οποία έχει την μορφή This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  και η οποία δίνεται από σχετικές εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες email, δωρεάν ή με πληρωμή.
    email1
  • Κατέβασμα αρχείων και προγραμμάτων. (FTP)
    Μπορούμε να κατεβάζουμε διάφορα αρχεία ή προγράμματα, ταινίες ή τραγούδια από ειδικές ιστοσελίδες οι οποίες περιέχουν αρχεία γι' αυτό το σκοπό. Προσοχή όμως, απαγορεύεται αυτό να γίνεται χωρίς την άδεια από τους κατόχους ή δημιουργούς των αρχείων που κατεβάζουμε. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ιστοσελίδες οι οποίες παρέχουν πειρατικά, αρχεία όπως προγράμματα, ταινίες ή τραγούδια. Σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να κατεβάζουμε αρχεία με αυτόν τον τρόπο γιατί συμμετέχουμε σε παράνομη πράξη.
  • Ζωντανή επικοινωνία.
    Μπορούμε με ειδικά προγράμματα (skype, messenger κλπ.) να επικοινωνήσουμε με άλλους χρήστες ζωντανά με video. Μάλιστα η επικοινωνία μπορεί να γίνει μεταξύ και περισσοτέρων χρηστών με video. Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε και μια web κάμερα με την οποία θα στέλνουμε την εικόνα μας ζωντανά στους άλλους. Το θετικό σε αυτό είναι ότι η επικοινωνία είναι δωρεάν.
    skype1
  • Διασκέδαση.
    Μπορούμε να συνδεόμαστε σε ιστοσελίδες παιχνιδιών και να παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια, πολλές φορές με άλλους παίχτες από άλλα μέρη. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φυσικά η άδεια των γονιών μας εάν είμαστε ανήλικοι, γιατί δεν επιτρέπεται να παίζουμε πολλές ώρες και φυσικά να μην επικοινωνούμε με άγνωστους γιατί αυτό έχει πολλούς κινδύνους.
  • Παρακολούθηση video
    Μπορούμε να συνδεθούμε σε κάποιες ιστοσελίδες που περιέχουν video (youtube, vimeo κλπ.). Εκεί μπορούμε να βρούμε video για κάθε θέμα που θέλουμε, από ντοκιμαντέρ, οδηγίες για κατασκευές, αστεία video, αλλά και video που ο καθ' ένας μπορεί να ανεβάσει.
  • Ηλεκτρονικές αγορές.
    Μπορούμε να συνδεθούμε σε ιστοσελίδες που έχουν προϊόντα και να τα παραγγείλουμε. Αυτά θα αποσταλούν ταχυδρομικώς στο σπίτι μας και θα τα πληρώσουμε στον ταχυδρόμο που θα τα φέρει. Το θετικό είναι ότι μπορούμε να παραγγείλουμε πράγματα απ' όλο τον κόσμο και αυτά να έρθουν στο σπίτι μας.
    eshop1
  • Ηλεκτρονικές πληρωμές.
    Μπορούμε να συνδεθούμε σε τράπεζες ηλεκτρονικά με κωδικούς που μας έχουν δώσει και να κάνουμε πληρωμές λογαριασμών, να στείλουμε χρηματικά ποσά, να πληρώσουμε δημόσιες υπηρεσίες ή ακόμα και τις ηλεκτρονικές μας αγορές όταν ψωνίζουμε από το internet. Στις περιπτώσεις των ηλεκτρονικών πληρωμών, καλό είναι ο υπολογιστής μας να χρησιμοποιείται σωστά. Δηλαδή να μην έχει ιούς, να μην τον χρησιμοποιούν άλλα άτομα, και να μην ανοίγουμε παράνομες ιστοσελίδες ή emails και μηνύματα από αγνώστους, να είναι ενημερωμένα και αναβαθμισμένα τα βασικά προγράμματα και κυρίως το αντι-ικό πρόγραμμα.
    ebanking1

 

Οδηγίες .

    1. Διαβάσετε και συζητήσετε τις πληροφορίες που αναγράφονται πιο πάνω.

    2. Ανοίξτε την εργασία και συμπληρώστε τον εννοιολογικό χάρτη με τις λειτουργίες στο διαδίκτυο. Βρείτε τις πληροφορίες στις πληροφορίες πιο πάνω.

 

Παράδειγμα.

 internet services example

Κατέβασμα εργασίας.

Κάντε κλικ στην εικόνα πιο κάτω για να κατεβάσετε την εργασία 2. Μετά κάντε πάλι κλικ πάνω στην εργασία για να την ανοίξετε.
ergasia