Εργαστήριο Υπολογιστών. Τάξη Ε
Φύλλο Εργασίας : Φυλλάδιο με συνταγές.
στη

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένων "Microsoft Office Word 2007", πηγαίνετε στην καρτέλα "διάταξη σελίδας", επιλέξτε "προσανατολισμός" και επιλέξτε "οριζόντιος.

  2. Κάντε κλικ δίπλα στην επιλογή "περιθώρια" και επιλέξτε στο τέλος της λίστας "Προσαρμοσμένα περιθώρια". Αλάξτε τα περιθώρια "Επάνω", "Κάτω", "Δεξια" και "Αριστερά" σε 1 εκ.
  3. Πηγαίνετε στην καρτέλα "Εισαγωγή", "σχήματα", επιλέξτε το ορθογώνιο και δημιουργήστε ένα ορθογώνιο σχήμα. Κάντε διπλό κλικ επάνω στο σχήμα που δημιουργήσατε και αλλάξτε το ύψος και το πλάτος από την περιοχή "μέγεθος" επάνω δεξιά στα εργαλεία σε ύψος 19 εκ. και  πλάτος 12 εκ.
  4. Μετακινήστε με το ποντίκι το σχήμα αριστερά σε απόσταση 1 εκ. από την αριστερή άκρη του φυλλαδίου. (Θα σας βοηθήσει ο οριζόντιος χάρακας). Κάντε το ίδιο και κατακόρυφα, ώστε το ορθογώνιο να ξεκινά όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα :
    ricipe book adges2
  5. Κάνουμε πάλι διπλό κλικ επάνω στο σχήμα μας και επιλέγουμε χρώμα περιγράματος "βαθύ κόκκινο" και εφέ σκιάς "στυλ σκιάς 4" .
  6. Κάνουμε αντιγραφή όλο το σχήμα. (Πηγαίνουμε στην γραμμή του σχήματος και όταν γίνει το ποντίκι χοντρός σταυρός κάνουμε δεξιό κλικ και αντιγραφή). Μετά κάνουμε διπλό κλικ στην ελεύθερη επιφάνεια δίπλα από το σχήμα και μόλις εμφανιστεί κάπου η γραμμή εισαγωγής του κειμένου (cursor), πατάμε επικόλληση για να βγεί άλλο ένα ίδιο σχήμα το οποίο τοποθετούμε στην ίδια ευθεία με το προηγούμενο, ακριβώς στα 15 εκ. του οριζόντιου χάρακα, όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα:
    ricipe book adges3
  7. Επάνω στο νέο ορθογώνιο κάνουμε δεξιό κλικ και "προσθήκη κειμένου" για να εμφανιστεί η μαύρη γραμμούλα που γράφουμε (cursor), και στη συνέχεια πάμε στο μενού "εισαγωγή", "πίνακας" "και εισαγωγή πίνακα". Ορίζουμε 1 στήλη και 20 γραμμές.
  8. Επιλέγουμε όλο τον πίνακα, τον κεντράρουμε στην μέση και κάνουμε δεξιό κλικ επάνω στην επιλεγμένη περιοχή.
  9. Κατόπιν πηγαίνουμε στην επιλογή "ιδιότητες πίνακα" και στην καρτέλα "γραμμή" όπου ορίζουμε το ύψος των γραμμών σε 1 εκ.
  10. Κάνουμε πάλι δεξιό κλικ επάνω στον επιλεγμένο πίνακα και επιλέγουμε "περιγράμματα και σκίαση", απενεργοποιούμε τα πλαϊνά περιγράμματα πατώντας τα κουμπάκια στους κόκκινους κύκλους όπως δείχνει η πιο κάτω εικόνα:
    ricipe book adges4
  11. Αλλάζουμε το χρώμα από αυτόματο σε βαθύ κόκκινο.
  12. Τέλος εάν το φυλλάδιο μας, μοιάζει με αυτό στην φωτογραφία πιο κάτω, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στον φάκελό μας και να το εκτυπώσουμε.
    ricipe book empty
  13. Επιλέξτε την εικόνα του φαγητού ή γλυκού που αναφέρει η συνταγή σας και αντιγράψτε την στην αριστερή σελίδα του φυλλαδίου.
γλυκό-χ   κέικ με σταφίδες
 κέικ  κόκορας κρασάτος
 μουστοκούλουρα  ντολμαδάκια αλά κρέμ
 Ντολμαδάκια  Πετιμέζι
 σταφύλι  χαλβάς