Εργαστήριο Υπολογιστών. Τάξη ΣΤ΄
Φύλλο Εργασίας : Το ηλιακό μας σύστημα.

Βασικοί στόχοι.

  1. Η καταγραφή και η σύγκριση των διαφόρων πλανητών μεταξύ τους.
  2. Η άντληση πληροφοριών από web εφαρμογές.
  3. Η δημιουργία απλών διαφανειών με το πρόγραμμα παρουσιάσεων, με εικόνες και βασικές πληροφορίες αποφεύγοντας το πολύ κείμενο.  
  4. Η εισαγωγή και επεξεργασία εικόνων και η χρήση λίστας με αρίθμηση και κουκκίδες.

Πληροφορίες.

Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας), τους περίπου 168 δορυφόρους τους, την ζώνη των αστεροειδών, πλήθος μετεωριτών, κομητών και 5 νάνους πλανήτες, τον Πλούτωνα, την Έριδα, την Δήμητρα (Ceres), τους Makemake και Haumea και είναι ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια συστήματα του γαλαξία μας. O ήλιος μας, ένας τυπικός αστέρας μικρού μεγέθους, αποτελεί το 99.86% της συνολικής μάζας του ηλιακού συστήματος, ενώ το 0.14% καταλαμβάνεται
από όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα (πλανήτες, δορυφόροι, αστεροειδείς, μετεωρίτες και διαπλανητική ύλη), τα οποία ταξιδεύουν σε σχεδόν κυκλικές (ελλειπτικές) τροχιές γύρω από τον ήλιο (εικόνα 1).

solar system

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 εικόνα 1

Δραστηριότητα - οδηγίες.

  • Θα ανοίξετε την εργασία στο google docs που αφορά το τμήμα σας (στο τέλος αυτής της σελίδας) και θα συμπληρώσετε την διαφάνεια με το όνομα της ομάδας σας. Η διαφάνεια αυτή θα περιέχει έναν πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
  • Τις πληροφορίες για τον κάθε πλανήτη θα τις βρείτε από την εφαρμογή "Στη γειτονιά του ήλιου", κάνοντας κλικ στο ρομποτάκι πιο κάτω.
  • Οι πληροφορίες που θα αναφέρετε για τον πλανήτη θα είναι :
    1. Το όνομα του πλανήτη για τίτλο.
    2. Φωτογραφία του πλανήτη.
    3. Την απόσταση από τον ήλιο σε χιλιόμετρα, σε κείμενο λίστας με κουκκίδες.
    4. Την περίοδο περιστροφής, σε κείμενο με κουκκίδες.
    5. Την περίοδο περιφοράς, σε κείμενο με κουκκίδες.

walle

Παράδειγμα.

Η κάθε διαφάνεια θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι :
solar 2016 ergasia

Μπορείτε να ηχογραφήσετε τα λόγια της παρουσίασης και να τα ενσωματώσετε ως αρχείο ήχου στην παρουσίαση. Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε ένα αρχείο μουσικής υπόκρουσης από εδώ (background), ώστε να ακούγεται και μια μουσική όπως στα ντοκιμαντέρ.