Εργαστήριο Υπολογιστών. Τάξη ΣΤ
Φύλλο Εργασίας : Επεξεργασία video με chroma key effect.

Βασικοί Στόχοι.

  1. Να συνθέσουμε μη πραγματικά - φανταστικά video.
  2. Να επεξεργαστούμε video με εξελιγμένα εφέ.
  3. Να χειριστούμε πρόγραμμα επεξεργασίας video. 

Πληροφορίες

Στα προηγούμενα μαθήματα γνωρίσαμε το καταπληκτικό εφέ chroma key, με το οποίο χρησιμοποιώντας ένα τεχνιτό πράσινο φόντο κατά την φωτογράφηση ενός προσώπου ή αντικειμένου, εύκολα αυτό μετά αντικαθίσταται από τον υπολογιστή με άλλη φωτογραφία. Με τον τρόπο αυτόν συνδυάζοντας δημιουργούμε φωτογραφίες μη πραγματικές.

 chroma key sample

Αυτή η τεχνική είναι πολύ δημοφιλής και εφαρμόζεται διαφημίσεις, αφίσες, περιοδικά κλπ.
Ακόμα περισσότερο συναντάμε αυτή την τεχνική σε video και σε ταινίες. Σε ταινίες με φανταστικούς κόσμους, με επικίνδυνες λήψεις, με φαινόμενα που γενικώς δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα, αλλά και για τον περιορισμό του κόστους γυρίσματος μιας ταινίας,  εφαρμόζεται το chroma key εφέ δίνοντας στον θεατή μια αίσθηση ότι αυτό που βλέπει είναι πραγματικό. Δείτε πιο κάτω μια σειρά από video και τον τρόπο που έχουν γυριστεί.

Αυτό που χρειάζεται ένας δαιμόνιος σκηνοθέτης είναι:

  • ένα πράσινο φόντο (συνήθως χρησιμοποιείται ένα πράσινο σεντόνι) κατά την βιντεοσκόπιση του πρωταγωνιστή (ο οποίος γυρίζει τον ρόλο του σε ασφαλείς συνθήκες πολλές φορές μέσα σε ένα δωμάτιο ή στούντιο).
  • Συγχρονισμός της γωνίας λήψης. Δηλαδή να συνδυάσουμε την μεριά από την οποία θα τραβάμε το βίντεο ώστε να συμπίπτει με το βίντεο που θα χρησιμοποιήσουμε για φόντο στην θέση του πράσινου σεντονιού.
  • Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας video που να υποστηρίζει το chroma key effect. Εμείς χρησιμοποιούμε το δωρεάν πρόγραμμα VSDC (έκδοση 4.0.1). - Προσοχή !!! η τελευταία έκδοση 5 δεν παρέχει δωρεάν το συγκεκριμένο εφέ).
  • Φαντασία...

Δραστηριότητα.

Για την δραστηριότητα στο εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουμε κάποια έτοιμα video. Στη συνέχεια αφού τα καταφέρετε μπορείτε να κάνετε κάποια δικά σας γυρίσματα με πράσινο φόντο και να τα συνδυάσετε  αντίστοιχες λήψεις που θα πραγματοποιήσετε.

  • Κατεβάστε τον φάκελο chroma_key_videos και αποσυμπιέστε τον στον φάκελο του τμήματός σας.
  • Ανοίξτε το πρόγραμμα VSDC επιλέξτε νέο project και ρυθμίστε την ανάλυση του νέου video σε 1280Χ720p
    chroma key video 1
  • Κάντε κλικ στο σημείο 1 και ακολουθώντας με τη σειρά τις οδηγίες στην πιο κάτω εικόνα εισάγετε το πρώτο video με τίτλο dino_1.avi .
    chroma key video 2
  • Αφού γίνει η εισαγωγή του 1ου video με προσοχή κάντε κλικ στην γωνία που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα για να καλύψει όλη την οθόνη το video που εισαγάγαμε. Εάν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη κάντε αναίρεση και ξαναδοκιμάστε.
    chroma key video 3
  • Επιλέξτε το εφέ Background remover το οποίο είναι το αντίστοιχο chroma key effect του προγράμματος που χρησιμοποιούμε. (Κάντε κλικ με την σειρά στις οδηγίες της παρακάτω εικόνας).
    chroma key video 4
  • Για να ρυθμίσουμε σωστά τις παραμέτρους του chroma key effect κάντε κλικ στο σημείο 1 ώστε να φαίνεται ο δεινόσαυρος και αλλάξτε τις τιμές των παραμέτρων στα σημεία 2, 3 και 4 με αυτές που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.
    chroma key video 5
  • Αφού αφαιρέσαμε τελείως το πράσινο φόντο ακολουθείστε τις οδηγίες στην παρακάτω εικόνα για να εισάγουμε το 2ο video με το σκηνικό δράσης. Επιλέξτε το video backround_Video1.avi
    chroma key video 6
  • Κάντε πάλι κλικ στο σημείο 1 δηλαδή στην κάτω δεξιά γωνία ώστε το 2ο video να καλύπτει όλη την οθόνη και σύρετέ το αριστερά ώστε να ευθυγραμμιστεί και να ξεκινά μαζί με το 1ο video. Δείτε τις  οδηγίες στην επόμενη εικόνα.
    chroma key video 7
  • Κάντε δεξιό κλικ στο 2ο video που είναι στην κάτω χρονογραμμή (timeline) και επιλέξτε την εντολή Up για να έρθει πρώτο. Δείτε τις οδηγίες πιο κάτω.
    chroma key video 8

  • Σχεδόν τελειώσαμε μπορείτε να πατήσετε το Preview για να δείτε το τελικό video με τους δεινόσαυρους να περπατούν στην Νέα Υόρκη. Για να κάνετε την διαδικασία rendering και να εξάγετε το τελικό αρχείο video έτσι ώστε να παίζει σε όλους τους υπολογιστές χωρίς το πρόγραμμα VSDC, ακολουθήστε τις οδηγίες στην παρακάτω εικόνα.
    chroma key video 9

Παράδειγμα.